dijous, 12 de setembre del 2013

ARRIBA LA TARDOR I AMB ELLA...LES NOVETATS LITERÀRIES (1ª ENTREGA)



Us presentem les novetats literàries que podreu trobar a Temps Llibre. És un tastet heterogeni, però esteu alerta que n'hi ha més ...


 

 

la infancia de jesús


j.m. coetzee, mondadori, 2013

Després de creuar oceans, un home, Simon i un noi, David arriben a una nova terra. Se'ls assigna a cadascun un nom i una edat, i aixequen un campament en el desert mentre aprenen espanyol, la llengua del seu nou país. D'allà emprenen camí all centre de reubicació de la ciutat de Novilla, on esperen trobar un lloc on allotjar-se i buscar a la mare del noi. Quan han arribat,  les autoritats locals els tracten amb educació, però no resolen els seus apressants problemes. Mentre es tramiten les gestions burocràtiques, Simon troba un treball de càrrega i descàrrega de gra al port. El treball li resulta estrany i pesat, però aviat es guanya la simpatia dels seus camarades estibadors. Un dia mentre camina amb el noi pel camp, Simon troba una dona que podria ser la mare del noi, i la convenç perquè assumeixi aquest rol.




 

CANÇONS D AMOR I DE PLUJA 

SERGI PÀMIES, QUADERNS CREMA, 2013

Els vint-i-sis contes de Cançons d’amor i de pluja s’estructuren com un recital d’emocions i reflexions sobre la vulnerabilitat i els rituals més absurds de l’edat madura. Amb un estil precís i carregat d’intensitat, Sergi Pàmies reinterpreta els clixés del romanticisme arquetípic i les servituds de la hipocondria sentiment al. La prosa i el to, depurats i continguts, busquen l’equilibri entre la causticitat, la vitalitat i la malenconia. Amb aquests instruments, Pàmies se submergeix en les aigües estancades de l’amor, la dependència de la memòria heretada, el dolor pels absents i el plaer d’escriure sense saber on és la frontera entre la invenció i l’autobiografia.




CANADA

RICHARD FORD, ANAGRAMA, 2013

Dell Parsons te quinze anys quan succeeix alguna cosa que marcarà per sempre la seva vida: els seus pares roben un banc i són detinguts. El seu món i el de la seva germana bessona Berner s'enfonsa en aquest moment.  Amb els pares a la presó, Berner decideix fugir de la casa familiar en Montana. A Dell, un amic de la família li ajudarà a creuar la frontera canadenca amb l'esperança de que allà pugui reiniciar la seva vida en millors condicions. A Canadà es farà càrrec d'ell Arthur Remlinger, un americà enigmàtic que oculta un caràcter ombrívol i violent. I en aquest nou entorn, Dell reconduirà la seva vida i s'enfrontarà al món dels adults.
Una bellíssima i profunda novel·la sobre la pèrdua de la innocència, sobre els llaços familiars i sobre el camí que un recorre per aconseguir la maduresa. Les crítiques han dit:

  • «Un dels millors estilistes i un dels narradors més humanistes d'Amèrica... És el seu llibre més elegíac i profund» (Ron Charles, The Washington Post).
  • «Un grandíssim escriptor» (M. Dirda, The New York Review of Books).
  • «Un vast i magnífic fresc. Aquesta és una de les primeres grans novel·les del segle XXI» (John Banville).
  • «Fascinant» (Colm Tóibín).



DOS TAÜTS NEGRES I DOS DE BLANCS 

PEP COLL, EDICIONS PROA S.A, 2013

La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la “Nueva España” era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada.
D’entrada, és una història molt semblant a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote, però les conseqüències del crim del Pallars van ser diametralment oposades: la premsa va oblidar el cas, i la justícia franquista no va saber, o no va voler, resoldre’l.
A partir del relat biogràfic dels personatges reals que van intervenir en els fets, Pep Coll ens ofereix una novel·la excepcional, rotunda i absorbent. Sens dubte, la seva obra més personal.


EN CUERPO Y EN LO OTRO 

DAVID FOSTER WALLACE, MONDADORI, 2013

En cuerpo y en lo otro, de David Foster Wallace, autor d'obres de la narrativa estrangera com La broma infinita o Algo supuestamente divertido que nunca volveré a hacer, és una col·lecció d'assajos de l'autor reunits per primera vegada en espanyol i constitueixen una obra pòstuma molt esperada. Una obra que cimenta la col·lecció del que ja és un autor de culte al nostre país. David Foster Wallace va ser per a molts el novel·lista més important de la seva generació.



REMOR DE SERPS 

AGUSTI VEHI I CASTELLO, ALREVES, 2013

L’any 1940, amb mitja Europa amb flames i la guerra començada, París no és un lloc segur per refugiar-se. Sota l’arribada dels alemanys i amb l’angoixa d’una ciutat espantada per la imminent guerra, s’hi troben exiliats dos agents catalans que van prometre defensar la República. Els assassinats d’un oficial i un secretari fidels a la causa fan trontollar la seva seguretat a la capital francesa. Plegats hauran de fugir de policies, gendarmes, soldats i, sobretot, dels feixistes de l’ambaixada espanyola, que, sota la seva immunitat diplomàtica, es dediquen a perseguir tot allò que soni a republicà.  Caure en les seves mans podria representar la repatriació sota unes conseqüències fatídiques i fatalistes.
Un cop més, l’autor ens captiva amb una història sobre fets i miratges massa humans i reals perquè ens siguin aliens.


EL ÚLTIMO REFUGIO

TRACY CHEVALIER, LUMEN, 2013

El último refugio de Tracy Chevalier, autora d'altres novel.les de narrativa històrica com El maestro de la inocencia o La joven de la perla, explica l'aventura d'una jove anglesa que al 1850 es veu de sobte desplaçada a un petit poble d'Amèrica on haurà de buscar sentit a la seva vida lluitant contra els elements i contra les circunstàncies històriques. 
El llibre segueix les estructures d'una temàtica d'àxit, les "landscape novels" a l'estil de Sarah Lark: històries de dones joves que de sobte han de mesurar les seves forces en un territori aliè i hostil.
Cal destacar la delicadesa i tendresa amb que es trena la història real dels Estats Units amb les històries dels personatges de la novel.la. Un llibre que no decebrà als lectors que han gaudit amb El país del núvol blanc de Sarah Lark o la novel.la més recent de P.D. James.
 

 

 

 

london is london

maria vilanova i vila - abadal, temenos edicions, 2013

Aquesta excel·lent novel·la London is London (Témenos Edicions), de Maria Vilanova, fa reflexionar fins on havia arribat l'embrutiment moral d'una societat després de gairebé quaranta anys de dictadura
A la capital anglesa, la protagonista, coneguda de l'autora, troba als anys setanta aire fresc, l'horitzó vital que suposa una ciutat plena de vida i de color on els moviments socials, les llibertats democràtiques, la cultura i la contracultura dibuixen un panorama engrescador, on tothom pot fer-se un lloc.
La Bet, una jove barcelonina, ve d'una ciutat grisa, fosca i oprimida sota el franquisme, on els moviments clandestins, la cultura silenciada i els que pateixen la manca de respecte pels drets humans sobreviuen amb una única esperança: la mort del dictador. A la capital londinenca, descobreix una nova manera d'encarar la vida –lluny del constrenyiment de casa seva– que la fa madurar en tots els aspectes: personal, social, cultural i polític. A poc a poc, va creixent i va modelant la seva personalitat, tot prenent consciència del que significa viure en llibertat per prendre les pròpies decisions i assumir-ne les conseqüències.



EL HéROE DISCRETO 

MARIO VARGAS LLOSA, ALFAGUARA, 2013

L'heroi discret narra la història paral.lela de dos personatges: Felícito Yanaqué, persona molt entranyable, petiti empresari que és extoriquit, i Ismael Carrera, un reeixit home de negocis, amo d'una asseguradora a Lima, que trama una sorprenent venjança contra els seus dos fills ganduls que volien la seva mort.
Tots dos personatges són, a la seva manera, rebels que amb molta discreció intenten fer-se càrrec del seu propi destí fent un pols al curs dels esdeveniments. Mentre Ismael s'enfronta a totes les convencions de la seva classe, Felícito s¡aferra a uns mínimis principis per plantar cara al xantatge. No són justiciers, però estan per sobre de les mesquineses del seu entorn per viure segons els seus ideals i desitjos. 
Vells coneguts del món vargasllosià apareixen en les seves pàgines: el sergent Lituma i els inconqueribles don Rigoberto, donya Lucrecia i Fonchito, tots monvent-se ara en un Perú molt pròsper. 


L’ENDEMà

TULI  MARQUEZ, EDICIONSDELPERISCOPI, 2013

El Rai, el Max i el Charlie són els components de Les Roques, el grup de rock més famós del país, que en trenta anys d’història ha venut més de sis milions de discos. Des que van començar a tocar junts a l’institut han aconseguit mantenir-se al capdamunt de les llistes d’èxits gràcies al seu talent i una actitud combativa. També compta l’ajuda familiar: la Mari, mare del Max, i la Carme, mare del Charlie, són les fundadores i sòcies d’Olimp Produccions, l’agència musical de Les Roques. S’acosta la data de l’últim concert a l’Estadi Olímpic i el Rai, líder del grup, no apareix. Mentrestant, el seu mànager de peluix, el Ton Rovira, es debat entre la Mari, la seva dona, i la Carme, amb qui comparteix els caps de setmana jugant a golf, tots tres amb més de setanta anys al cos.




 

 

CIRCO MAXIMO

SANTIAGOPOSTEGUILLO, PLANETA, 2013

Circo Máximo, de Santiago Posteguillo, que ha escrit altres obres de narrativa històrica com Las Legiones Malditas o La traición de Roma, és la segona part de la trilogia de Trajà, que va començar amb Los asesinos del emperador, un relat impactant, descomunal, descrit amb un trepidant pols narratiu destinat a traslladar al lector a la Roma imperial dels cèsars. Santiago Posteguillo s'ha convertit en l'autor espanyol de referència de la novel · la històrica sobre Roma i el món antic.
Benvinguts al món de Marco Ulpio Trajà. Circo Máximo és la història de Trajà i el seu govern, guerres i traïcions, lleialtats insubornables i històries d'amor impossibles. Hi ha una vestal, un judici, innocents acusats, un advocat especial, missatges xifrats, codis secrets, batalles campals, fortaleses inexpugnables, setges sense fi, dos aurigues rivals, l'Amfiteatre, els gladiadors i tres carreres de quadrigues. Hi ha també un cavall especial, diferent a tots, lleis antigues oblidades, sacrificis humans, amargor i terror, però també espurnes de noblesa i esperança, com la flama de Vesta, que mentre crema preserva Roma. Només que hi ha nits en què la flama del Temple de Vesta tremola.

 

 

 

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada